6

Tekenkamer

De tekenkamer ontwerpt nieuwe schepen en aanhangsels en optimaliseert aangeleverde ontwerpen. Altijd met als doel om een zo goed mogelijk model te ontwikkelen voor het verdere onderzoek.

Aan de hand van een lijnenplan, met daarin de hoofdafmetingen van het schip (lengte, breedte, diepgang), wordt een hydrodynamisch ontwerp gemaakt of wordt een bestaand ontwerp aangepast. Vaak met behulp van tekenprogramma’s die door MARIN zelf zijn ontwikkeld.

Voor het verbeteren van een scheepsvorm maakt de CAD-engineer gebruik van het computerprogramma RAPID, waarmee hij kan rekenen, analyseren en het resultaat meteen kan toepassen op de scheepsvorm. Ook de aanhangsels voor de modellen zoals roeren en vinnen worden door de CAD-engineers getekend.

Plug-in

Voor het CAD-programma Rhinoceros hebben we een eigen plug-in ontwikkeld. Met deze aanvulling is het mogelijk om met één programma diverse geometriehandelingen uit te voeren. Denk hierbij aan het ontwerpen van schepen, het wijzigen van scheepsvormen, het genereren van panelen (dat is de rompvorm verdeeld in kleine vlakjes, nodig voor verder rekenonderzoek) maar ook het aanleveren van de juiste data voor de freesmachine. Want uiteindelijk levert de tekenkamer een ontwerp waarmee het werkelijke model wordt gemaakt.

Lees meer

Wist je dat

bijna twintig CAD/CAM-engineers dagelijks nieuwe schepen en aanhangsels ontwerpen en verbeteren?

In beeld

Deel deze pagina