3

Schroevenmakerij

Naast scheepsmodellen maken we modellen van schroeven en roeren. De schroeven worden uit metaal gefreesd, de roeren uit hard schuim. Ook worden ze steeds vaker geprint uit plastic of metaal met een 3D-printer.

Het ontwerp van een schroef kan afkomstig zijn van de klant, maar kan ook door MARIN worden gemaakt in de schroevenmakerij. Een schroef bestaat uit een naaf en drie tot zeven schroefbladen. Deze schroefbladen hebben zeer complexe, dubbel gekromde oppervlakken.

Freesmachine

Voor het frezen van een schroef gebruiken we een hele snelle en hele nauwkeurige 5-assige freesmachine. 5-assig betekent dat je met de frees overal bij kunt komen en de schroef niet met de hand hoeft bij te draaien.

Om een schroefoppervlak op een moderne numeriek bestuurde machine te kunnen frezen, is een oppervlaktebeschrijving nodig.  Bij het opstellen van een oppervlaktebeschrijving worden diverse computerprogramma’s gebruikt. Het oppervlak wordt ingelezen en freesbanen worden op het oppervlak geprojecteerd. Hierna kan men met een simulatieprogramma het hele freesproces op de computer volgen.

Na het frezen van het schroefblad worden de afrondingen gecontroleerd en de bladen gepolijst. Vervolgens worden de bladen op de naaf gemonteerd en in de gewenste spoedstand gezet. Met behulp van een bladrandmicroscoop wordt de neus van de schroefprofielen gecontroleerd. Ook wordt de geometrie van de gefreesde schroef natuurlijk vergeleken met de vereiste geometrie.

Lees meer

Wist je dat

schroeven die nu mechanisch gefreesd worden, vroeger handmatig werden gemaakt?

In beeld

Deel deze pagina