15

Operaties op zee

Naast alle berekeningen en modelproeven die bij MARIN worden uitgevoerd, blijven we ook betrokken nadat het werkelijke schip of constructie gebouwd is.

We ondersteunen bij de oplevering van schepen door het meten van de snelheid, het motorvermogen of de trekkracht (bij sleepboten). We doen dit aan boord met zogenaamde afnametesten. Ook voeren we inspecties en metingen uit wanneer er tijdens het varen bijvoorbeeld snelheids-, trillings-, of constructieproblemen zijn. Soms houden we schepen en constructies langdurig in de gaten. Hiervoor ontwikkelen we speciale meetsystemen.

Advies aan boord

Door digitalisering kunnen we onze meetsystemen steeds slimmer maken. We combineren de meetsystemen met simulatiemodellen. Deze simulatiemodellen hebben we al gebruikt voor het eerdere ontwerp. Door de combinatie van meetsystemen en simulatiemodellen tijdens de operaties op zee, kunnen we op basis van gemeten data heel snel verschillende scenario’s evalueren. Zo kunnen we de bemanning aan boord direct adviseren bij belangrijke beslissingen. Hierdoor wordt het varen en het onderhoud  aan boord efficiënter, en worden bepaalde operaties (zoals hijs- en overstapoperaties) veiliger.

Autonome operaties op zee

Digitalisering zorgt ook voor nieuwe meettechnieken die we kunnen gebruiken om een digitaal beeld van de omgeving rond een schip op te bouwen. Hierdoor kunnen we nog slimmere meetsystemen bouwen. Deze ontwikkeling brengt het autonoom varen van een schip of het autonoom uitvoeren van operaties op zee, een stap dichterbij. MARIN zet in op de ontwikkeling van autonome vaartuigen.  Hiervoor combineren we (optische) meettechnieken met simulatiemodellen in een slim systeem aan boord en brengen we deze in verbinding met controlecentra aan land. Daarnaast richten we ons op de verificatie van autonome vaartuigen en zorgen we ervoor dat deze toekomstige vaartuigen een vaarbewijs kunnen halen.

Lees meer

Wist je dat

de meettechnici tijdens een proeftocht op de meest bijzondere schepen meevaren, zoals een onderzeeër?

In beeld

Deel deze pagina