9

Diepwatertank

In de Diepwatertank worden proeven in vlak water uitgevoerd, zonder golven en stroom. Het gaat meestal om weerstands- en voortstuwingsproeven.

De Diepwatertank is een bassin van 10,5 meter breed, 5,5 meter diep en 252 meter lang. Dat zijn ongeveer tien zwembaden achter elkaar.

diepwatertank-1

Weerstandsproef

Eerst wordt het model zonder schroef voortgetrokken door de sleepwagen en meten we de weerstand. Dat is de kracht die nodig is om het model door het water te trekken. We kijken dan naar de golfweerstand  (hoeveel golven maakt het schip) en de wrijvingsweerstand (hoe stroomt het water langs het schip).

Voortstuwingsproef

Daarna vaart het model zelf, voortgestuwd door een motor en schroeven. We onderzoeken dan de voortstuwing en omstroming en berekenen de snelheids-vermogenrelatie, dus hoeveel vermogen er nodig is om een bepaalde snelheid te varen. Dit kan met schroeven die MARIN op voorraad heeft, de zogenaamde stock-schroeven, of met schroeven die speciaal voor het schip ontworpen zijn. Vaak wil de klant ook onderzocht hebben hoe het schip en de schroef presteren ten aanzien van cavitatie, trillingen en geluid. Dan zal het model verder onderzocht worden in het Vacuümgolfbassin in Ede.

Lees meer

Wist je dat

de snelheid van deze sleepwagen 9 meter per seconde is, dus ruim 30 kilometer per uur?

In beeld

Deel deze pagina