5

Computerberekeningen

MARIN voert verschillende computerberekeningen uit om het gedrag van schepen en offshoreconstructies te analyseren. ‘Computational Fluid Dynamics’ (CFD), ook wel ‘Numerieke Stromingsleer’ genoemd, speelt een steeds grotere rol.

Zo doen we bijvoorbeeld berekeningen van de stroming van het water rond het schip. Door het water ondervindt het schip weerstand, en hoe groter de weerstand, des te sterker moet de motor zijn en des te meer brandstof wordt er verbruikt. Op deze manier krijgen we dus vrij snel een gedetailleerd beeld van de stroming, en kunnen we het ontwerp verbeteren.

 

Verschillende rekenprogramma’s

De weerstand van een schip bestaat vooral uit golfweerstand (doordat het schip golven maakt) en viskeuze weerstand (doordat het schip in zijn zog water ‘meesleept’). Voor beide types hebben we zelf diverse rekenprogramma’s ontwikkeld. Zo kunnen we de golven die een schip maakt snel uitrekenen en zichtbaar maken, maar kunnen we ook de vorm van het achterschip analyseren en verbeteren.

Op deze manier kunnen we onderzoek doen aan allerlei constructies in stroom en golven, zoals onderzeeërs, offshoreplatforms en drijvende windturbines. Toch blijven modeltesten ook noodzakelijk. Sowieso om aan te tonen dat onze rekenprogramma’s betrouwbaar zijn, maar ook omdat we met computerberekeningen nog niet alle verschijnselen kunnen nabootsen.

Rekencluster

Om zoveel intensieve berekeningen uit te voeren, beschikt MARIN over een supercomputer. Met dit cluster van 4000 rekenprocessors beschikken we over een zeer grote rekencapaciteit, wat betekent dat we heel snel hele grote berekeningen kunnen doen, of zelfs een aantal grote berekeningen tegelijkertijd.

Lees meer

Wist je dat

sommige berekeningen jaren zouden duren op je PC thuis, maar met onze supercomputers slechts een uurtje?

In beeld

Deel deze pagina